miercuri, 18 februarie 2009

Noaptea bugetelor lungi

După ce a bugetat îndelung, Guvernul s-a suit pe la chindie cu obiectul bugetării sale în Parlament. La vreme de seară şi până în noapte târziu, dă-i şi luptă! Şi vor mai fi două zile şi nopţi, la fel de naşpa pentru bieţii parlamentari, aduşi cu uninominalul în Casa lu' Ceaşcă (citeşte, a poporului!). Oricum, ce mai contează trei zile şi trei nopţi la cele vreo 30 de întârziere cu bugetele pe anul în curs? Poate că Guvernul lucrează pe stil vechi (pravoslavnic). Nu am ştire să se folosească şi de calendarul chinezesc... unde, va trebui să-i informez, ne aflăm în Anul Boului...
7000 de amendamente, din care vreo 2000 liberale, galbene adică şi restul roşii, portocalii şi verzi după culoarea amendatorului. Nu e rău că unul vrea o şcoală pentru poporul din colegiul său ori că altul vrea ţechini de-o grădiniţă, un schit, o reparaţie de trotuar, măcar acolo ceva... Ca la piaţă! Nu spun că nu e nevoie de toate astea. Dar fundamentarea unui buget de stat credeam că presupune o anumită rigoare şi o analiză macro. Nu ca la prăduială. Adică, după jaf când se împarte împărţeala: tu atât că eşti boss-ul, tu numai atât că eşti contra-boss-ul, tu atâtica, tu că eşti cu păsărica... Dacă tot am pomenit de jaf în contextul auster bugetar, aflăm că jafurile se întrec şi pe localităţi, ca pe vremuri fruntaşii pe ramură din întrecerea socialistă. Alt jaf la Dolj, încă unul la Suceava... O ţinem tot aşa, şi sus şi jos. Vestea bună e că a început să li se mai şi înfunde amatorilor de jafuri. O poliţistă l-a săltat pe jefuitorul cu şurubelniţă şi spray de la Dolj. În timp ce o barmaniţă din Suceava i-a cotonogit zdravăn pe doi care încercau să jefuiască un club. Rău au ajuns miliţienii lui Boc, dacă onoarea chipiului le este reperată de dame!
Revenind la marea bugetare naţională, un veritabil duel verbal s-a produs între cei doi premieri ieşiţi jumătate-jumătate din aceeaşi coajă de portocală. Cel fost zice că bugetarea boacă e o catastrofă. Cel actual arată cu ochelarii înspre bugetarii de lux ai tăriceanului, cărora le-a dat flit. a la Cluj. Vai de ei, bieţii bugetători ai neamului! Ce noapte lungă! Ce noapte încinsă! Ce noapte de farmece, blesteme şi făcături!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu