joi, 26 februarie 2009

Cine mizdapătii te crezi tu, bă' fantomă?

Ieri seară, pe Realitatea Braşov, mi s-a părut că văd o fantomă scăpată pe ecran. Care era cât pe ce să ia la bătaie moderatorul. Dar nu era fantomă. Era chiar primarul Braşovului. Şi se răţoia la Daniel Giurma şi se îmbăţoşa la noi toţi, cum le ştie el, nenicule, pe toate şi de ce muşchi mari dispune dânsul. Deşi, stă şi cu fizicul fix cât cu mintea, cu vocabularul şi comportamentul. Aroganta fantomă, care la debutul carierei sale promitea să repare fisurile anale din clădirile Braşovului, acum le caută în justiţie şi în mass-media, cu zel de proctolog (ăla care bagă deştu', ca să nu mai apelez la Toarcea să-i traducă!). Eu nu zic că n-or fi şi „fisuri” de acest tip şi „hemoroizi” şi cururi pătate peste tot. Dar aşa aroganţă şi mitocănie de coada vacii fleşcăită în balegă şi folosită pe post de batistă, cel puţin în Braşov, n-am mai văzut. Măcar Becali are umor şi Vanghelie e sincer în puţinătatea lui verbală, ca să vorbim de afini. Iar Băse, pe care buruienică ăsta parvenit se tot screme să-l imite, dispune de o şiretenie inteligentă care, când nu e răutăcioasă, se transformă în şarm şi cucereşte miticii.
Eu care îl cunosc mai bine pe mitocan – de pe vremea când învăţa să mâzgălească politică cu creta pe masă şi i se turnau în urechi licori opărite cu SRI, Doişiunsfert, DIICOT şi DNA, toate pe urma sa ori supărări cotrocenite rău şi ştiu că de fiecare dată era să facă pe el – pariez că seara trecută ce-a defulat Georgică pe sticlă era un atac de panică. Şi are explicaţii psihologice în iminenţa catastrofei care l-ar putea paşte cu Ocolitoarea. Unde, dacă instituţiile râcâie adânc prin „fâneţe”, pajişti, gârle, intra şi extravilane, dau de altceva. Pentru că Braşovul de sub fundul lui (cum poza rânjind în campanie!) stă pe un butoi de pulbere în ce priveşte terenurile şi asfalturile date pe sprânceană şi damigeană. Vorba vine cu damigeana, că dedesupt e ditamai spălătoria cu conturi în Străinezia, dibuite şi de Cotro şi de ANI, care deocamdată face nani.
În emisiunea în care voia să vorbească singur şi toţi ceilalţi să-l aplaude şi să nu zică nici pâs, tentativa de primar de supt Tâmpa afişa superior responsabilitatea şi făcea pe patriotul. Pentru cei care nu cunosc subiectul, între 2003- 2005 , Primăria Braşov a executat lucrări la Ocolitoarea pentru traficul greu şi, abandonând un pod mai vechi, a construit un pod de 70 de miliarde la intrarea în Braşov, în zona Dârste. Vorbind pe speţă, primarul avea de răspuns opiniei publice (şi nu doar moderatorului!) dacă Ocolitoarea asta cu noul pod cu tot s-a construit, juridic vorbind, cu toate actele în regulă (exproprieri, utilitate publică etc.). Şi dacă terenul revendicat acum şi câştigat în instanţă, cu o definitivă şi irevocabilă, era litigios, de ce s-a ales tocmai CALEA ASTA. Nu cumva tocmai ca mulţi băieţi deştepţi să profite cu terenurile expropriate de Ocolitoare? Oricum, să nu vrei să intri în dialog cu nimeni presupune că ori eşti catâr, ori te păstrezi pentru procurori... Avea şi omul ăla cu terenul de la Pod dreptul la un cuvânt. Şi chiar la dialog. Mai ales că nu vrea neapărat să dărâme ditamai podul. Aflu că, de fapt, cererile de rezolvare amiabilă către Primărie s-au lovit de aceeaşi aroganţă şi de refuz al oricărui dialog. Păi normal, cum să dea teren la schimb unui neica-nimeni, când de fapt primarul şi acoliţii săi controlează o întreagă inginerie cu revendicări şi terenuri? Sigur că, pus în situaţia de a-şi dărâma propria prostie, o coteşte spre justiţie, care, în opinia sa, ar fi judecat strâmb. Nu-i ridic slăvi nici justiţiei, nici nimănui. Are cine să verifice dacă au greşit judecătorii. Problema, însă, care se pune în urma emisiunii, este dacă mai poate cineva avea dialog cu acest om, care ziua se suie şi noaptea se visează statuie. Eu zic să punem mână de la mână, să strângem material şi să găsim artistul care să-l imortalizeze şi să-l planteze statuar în giratoriu...

Un comentariu:

  1. Scripcaru-Realizari si esecuri

    Scurta incursiune in viata particulara:
    S-a nascut in data 3 septembrie 1966,in Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ. Pana la Revolutie acesta se ocupa de „afacerile familiei” adica avea grija de vaci ducandu-le la pascut. Dupa Revolutie insa, lucrurile s-au schimbat si pentru dansul ajungand sa absolve, contrar asteptarilor unor anumite persoane, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
    In anul 1992 obtine prima sa functie importanta in politica, ca presedinte al organizatiei de tineret din cadrul PD-ului (fostul FSN) isi continua ascensiunea devenind in 1994 preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret a PD si vicepreşedinte al organizaţiei naţionale de tineret din cadrul aceluiasi partid. In anul 1996 obtine functia de consilier local in cadrul Primariei Brasov continuandu-si activitatea in acest rol pana in anul 2000 cand devine viceprimar al Brasovului pentru o perioada de 4 ani. In anul 2001 devine presedinte al organizatiei judetene PD Brasov iar in 2004, va culmina in functia de primar al Brasovului.
    Campania din 2004:
    Inceputul campaniei
    In ceea ce priveste inceputul campaniei din 2004, Geroge Scripcaru a plecat din start cu un atu: pozitionarea favorabila in intentiile de vot ale brasovenilor ( locul 3 in sondajul realizat de ISS in luna iulie 2003), mai apoi a atras de partea sa, echipa de campanie care cunostea bine intentia si campania PSD. A inceput sa construiasca linistit, nu in baza unei strategii de campanie bine elaborata, ci in baza unui plan de actiune mai vechi, prin care demonstra alegatorilor ca FACE.
    In fata mai multor persoane, inclusiv a lui Aristotel Cancescu, George Scripcaru, candidat la postul de primar al Brasovului, a fost prezentat de Paul Gontea, mare sef in PD: -Am sa fac din baiatul acesta primarul Brasovului si o sa faca numai ce o sa-i zic eu!”
    Scripcaru s-a ocupat de parcul din Centrul Civic si a ridicat baracile si chioscurile din gara (urmand calea lui Traian Basescu). Dupa eliminarea lui Ioan Ionita Scripcaru si-a continuat planul de actiune: a construit o scoala pentru rromi in Piata Traian, un refugiu in statia din Stupini si a reusit chiar curatirea bazarului de la gara fara sa uite sa cheme cu fiecare ocazie presa pentru a-si imortaliza actiunile.
    In urma acestor realizari se prefigura sloganul “Fapte, nu vorbe! “, in conditiile in care Scripcaru nu este tocmai cel mai bun orator.
    De asemenea printre actiunile sale foarte mediatizate s-au numarat si repunerea in functiune a podului ce realizeaza fluidizarea circulatiei spre zona Carfil si readucerea padurilor la municipalitate dobandind astfel suficient capital de imagine, pe care il va pierde apoi in doua emisiuni televizate la care a fost invitat: “Tinta” si “Ringul” intarziind mereu in a da raspunsuri ori raspunzand doar pe jumatate realizandu-se astfel o antiteza intre imaginea sa de “gospodar” si cea de “diplomat” singurul sau punct forte fiind stapanirea de sine.
    Spotul campaniei din 2004:
    Descriere:
    George Scripcaru apropiindu-se. Ipostaze active, conducand sedinte. Cadre cu sotia, aranjandu-i cravata. Imagini din Brasov: Piata Sfatului, Centrul Civic. Scripcaru suprapus peste imaginea din Centrul Civic “Stiu sa dau ordine. Stiu sa fac ordine. Am ordine in viata. Vreau ordine in Brasov!”. Peste imagini apar cuvintele cheie: autoritate, implicare, moralitate, forta. Cadrul final suprinde sigla PD avand ca text: “George Scripcaru, primar. Votati pozitia 4. Prima data, ordine.!”
    Analiza spotului:
    Scripcaru incearca sa demonstreze in acest spot, asa cum sustine de altfel si-n cadrul acestuia, ca este un om gospodar, si ordonat, ambitios reusind sa-i faca pe ceilalti sa fie activi si sa lucreze cu spor. De asemenea trebuie mentionat faptul ca, spre deosebire de spoturile anumitor contra-candidati, nu ii ataca pe ceilalti denigrandu-i sau subminandu-le autoritatea ori proiectele de viitor.
    Analiza discursurilor in emisiuni televizate:
    Vom incepe prin a prezenta dezavantajele discursul sau continuand apoi prin a expune avantajele acestuia, pentru a termina capitolul intr-o nota pozitiva.
    DEZAVANTAJE:
    Cea mai mare parte a lipsurilor din discursul sau sunt reprezentate de acordurile gramaticale false, pleonasme, reflexivizare gresita a verbelor, reactie ingenua in fata atacurilor la persoana, anacolut ( adica întreruperea construcţiei gramaticale începute si continuarea frazei cu altă construcţie ) si nu in ultimul rand de redundandata neplacuta ( aglomerarea intr-o singura fraza a unor cuvinte ce contin aceeasi radacina: participare, parcipanti, au participat ).
    In emisiunea “Intre putere si adevar” din 23.01.2004 George Scripcaru se vede anihilat de un contracandidat la functia de primar, si anume Horia Salca. Singurele reactii combative sunt de genul “Domnul Horia Salca vorbeste numai prostii”, “Cred ca Horia n-a dormit bine aseara si a visat urat”.
    In emisiunea “Alege Nasul” din 01.06.2004 sub titlul “Ultima repriza la Brasov” telespectatorii din intreaga tara au putut urmarii “Show-ul” lui Scripcaru: “Sunt chestiuni care se refera la viata personala si eu nu sunt de parere ca nu e bine si nici nu o sa fac eu asa ceva sa ma bag cu bocancii in viata altui competitor si nu cred ca este cel mai corect si cinstit.” , in loc sa fii zis mai simplu: “Am facut o campanie curate”. Tot in aceeasi emisiune a mai adaugat si faptul ca: “trasam utilitatile, lotizam intre 250-500 de metrii”, impartasind astfel tuturor cetatenilor “Vocabularul lui Scripcaru”.
    Sa nu uitam desigur nici de subiectul care l-a facut celebru inca de cand era viceprimar cand acesta era convins ca Primaria Brasovului are “fisuri anale” si ca exista cladiri “neconsolate” in Brasov continuand sa sustina aceste lucruri chiar si dupa ce i s-a zis ca a fost o farsa. Ulterior a recunoscut ca ”..asta e, m-a prins, n-am fost atent si am muscat ca fraieru'. Se mai intampla, ce sa-i faci, oricine o poate pati, da' nu-i nimic, mergem mai departe!”
    Nu reuseste sa se plieze pe dezbaterile televizate, nefiind in stare sa raspunda atacurilor desi ar avea argumente. Singurele apeluri pe care le face sunt cele la ordine, la bunavointa adresantilor: “Dati-mi voie sa vorbesc”, “Dati-mi voie sa raspund, vad ca nu ma lasa”.
    http://facultate.regielive.ro/referate/stiinte_politice/scripcaru_primarul_realizari_si_esecuri-85258.html

    RăspundețiȘtergere