vineri, 9 ianuarie 2009

Profanare, satanism,
antisemitism şi neonazism
în plin Centrul Braşovului!

Se întâmplă în plin Centrul Braşovului anului 2009...

De peste un an de zile, simboluri de recuzită satanistă, neonazistă şi antisemită tronează în plin Centrul Braşovului. Capela Catolică (monument din sec. XVII) amplasată în vecinătatea Teatrului „Sică Alexandrescu” este profanată şi folosită drept suport pentru diverse manifestări grafice obscene şi cu conotaţii ideologice. Monumentul astfel batjocorit, scăpat ca prin minune de demolare în perioada comunistă, se află la mai puţin de 100 de metri de Primărie şi cam la aceeaşi distanţă de Prefectură. Şi foarte aproape de cel mai important hotel din oraş, „Aro-Palace”.
Fanatici şi extremişti există în toată lumea şi se manifestă ca atare. Teribilişti, de asemenea. Ca de altfel şi pasionaţi până la nesăbuinţă de grafitti. Şi alte clădiri publice sau monumente istorice, ziduri sau garduri suferă, din păcate, sub asemenea mâzgălituri, cu simboluri înţelese doar de cei care le etalează unde îi taie capul. Nu-i vede, totuşi, nimeni?! Nu-i identifică nimeni, nu-i amendează nimeni?! Atunci pentru ce braşovenii plătesc o armată de comunitari, pe care îi vedem mai mult pe la parade sau plimbându-se aiurea?
O pentagramă răsturnată sau mâzgăleli la mişto, o zvastică, numărul fiarei sau semnul anarhiei – desenate pe ziduri – nu sunt atât de nevinovate pe cât par.
În Braşovul de azi, un oraş dintotdeauna al toleranţei ideologice şi al bunului echilibru între etnii şi grupuri de diverse culturi şi origini, este revoltător să vezi astfel de simboluri, condamnate pretutindeni în lumea civilizată. Mai cu seamă că e un oraş turistic cunoscut în toată lumea.
Cum pot să privesc indiferent aceste simboluri desenate pe o biserică din Europa secolului XXI, fără să-mi amintesc şi să mă cutremur că acelaşi simbol era zugrăvit pe coşurile crematoriilor de la Auschwitz?


Ziariştii braşoveni iau atitudine,
dar autorităţile municipiului dorm!

Braşovenii nu sunt antisemiţi. Şi nici responsabili de pentagramele sau zvasticile apărute pe zidurile oraşului. Admitem din start aceste lucruri. Dar vrem ca atunci când există asemenea probleme să se ia măsurile necesare.

A trecut mai bine de un an de când am organizat o conferinţă de presă ad-hoc în faţa bisericii profanate, pentru a semnala primarului George Scripcaru şi autorităţilor (i)responsabile această situaţie defăimătoare pentru statutul de oraş european. Şi nimic! În afară de câteva bâlbâieli ale unui purtător de cuvânt... Ruşine! Zvastica şi pentagramele întoarse se pare că nu-i spun nimic Omului de Buruieneşti (satul natal al primarului) preocupat mai mult de pationarul pe care l-a fleşcăit în Piaţa Sfatului, sfidând legea care protejează monumentele istorice !

2 comentarii:

  1. Este grav ce se intampla,mai ales daca simbolurile antisemite nu au fost sterse de pe cladiri.Dar, sa nu uitam,de unde oameni care sa se ocupe de asa ceva?Politia Comunitara abia face fata lui Botorog sa-l ia si sa-l interneze cu forta la Psihiatrie.
    Este un individ foarte periculos,care,daca este vazut de turisti,or sa creada ca Brasovul inca mai este undeva prin 1989.
    Pe cand asa,niste biete insemne antisemite,care nu striga,pe cine poate deranja?
    Poate ambasada statului Israel de la Bucuresti,sau poate pe evreii raspanditi prin toata lumea si ajunsi in posturi cheie,chiar si la FMI,care cat de curand vor veni la Bucuresti sa ne daruiasca un imprumut ca sa mai iesim din criza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare tuturor care gandesc pozitiv, personal consider ca nu au nici o legatura cu antisemitismul si cu neonazismul,pur si simplu sunt o grupare de indivizi certati cu tot ceea ce numim noi societate civilizata sau mai popular OMENIE,iar pentru denumirile pe care le folosim au nevoie de dictionar,acesti indivizi nu gandesc prea mult dovada si modul lor de exprimare,ceea ce este pacat este faptul ca societatea brasoveana ii tolereaza,si nu se ia nici un fel de atitudine,cu atat mai mult din comentariile dvs inteleg ca astfel de exprimari ca sa nu le numesc incercari mediocre de exprimare,(care le faceau copii mei cand erau la gradinita) sunt de ceva timp acolo ,si sunt sigur ca se vor repeta cat timp restul populatiei care locuieste in acea zona nu v-a lua atitudine...iar cat despre anti semitism sau celelalte asa numite exprimari anti evreiesti,sau antimaghiare sunt doar povesti gogonate si cand se intampla presa face din astfel de situatii transformarea de la tatar armasar,...

    RăspundețiȘtergere